De kapper van Manyans Street, de Valensiaanse Sweeney Todd

De kapper van Manyans Street, de Valensiaanse Sweeney Todd

13 October 2017 Curiositeiten Geschiedenis 0

Het is opmerkelijk om te weten dat de legende van Sweeney Todd, de duivelse kapper van Fleet Street in Londen, waarvan sommige mensen zeggen dat het is gebaseerd op de werkelijkheid (overigens nooit echt bewezen), een vergelijkbare historie heeft in Valencia. De laatstgenoemde is wel beschreven maar nooit volledig bewezen.

Het verhaal van de kapper die dozijnen klanten in vermoordde en vervolgens verwerkte in een taart, met behulp van een bakker, speelde zich af in Valencia, althans dat wordt vermoed, is beschreven in “vreemde gerechten” door Rafael Solaz Albert. Het verhaal, bekend onder de naam “de duivelse kapper van de carrer dels Manyans is bewaard gebleven dankzij ontdekte verhalen.

 

Om te bewijzen dat deze gebeurtenissen echt hebben plaats gevonden en niet zomaar een fabeltje zijn, moeten we verwijzen naar een recept uit de 19e eeuw.

In de studie en vertaling van “het dagboek van Pablo Carsí en Gil (“Bijzondere zaken en gebruiken in de stad Valencia, 1800-1873”), door Rafael Solaz Albert.

In zijn studie wordt gerefereerd naar, Carsí, gebaseerd op een feit dat gebeurd kan zijn in Cap i Casal (benaming voor Valencia), waarin hij het recept beschrijft als “Dit is een werkelijk feit.”

Je kunt ook een verwijzing vinden in het boek “The Valencia of the beyond” van Rafael Solaz Albert.

“. . . In de straat van Serrageros, komend vanuit San Vicente, aan de rechter kant halverwege de straat, lijkend op een kraal, is een ingang met een deur met drie stenen beitels waarvan men zegt dat daar ooit een barbier zat waar de klanten werden vermoord met daarnaast een bakkerij waar de slachtoffers werden verwerkt in een gehakt taart. Gebaseerd op de werkelijkheid.”

 

Er is virtueel niets meer te vinden dat verwijst naar deze gebeurtenis, we moeten het dus doen met de overlevering en je fantasie.