Het smalste huis van Europa, in Valencia

Het smalste huis van Europa, in Valencia

24 October 2017 Curiositeiten Gebouwen 0

Dit opmerkelijke huis, omdat het zo smal is, ligt in het hart van Valencia, in het Plaza Lope de Vega, in de centrale wijk Santa Catalina.
Met een gevelbreedte van 107 centimeter, iets meer dan de breedte van de deur, is het het kleinste huis in Europa en bezit het wereldwijd een tweede plaats, alleen overtroffen door een 100 cm breed huisje in Brazilië, bekend als ‘Casa del Metro’.

 

Tegenwoordig ligt de ingang van deze gevel aan de aangrenzende bar, La Estrecha, die de muur heeft verwijderd, met behoud van de originele vloer.
De bovenste verdiepingen zijn intern verbonden door appartementen, die nog altijd de oorspronkelijke gevel hebben.
De eigenaar van de taverne, Alberto Martinez, zegt dat hij graag een klein museum wil maken als een soort eerbetoon aan deze unieke en historische plek.

Het huis kan heel claustrofobisch zijn. Ze zeggen dat het meisje dat in het huis woonde zich op de dag van haar communie,in de straat moest aankleden , omdat de jurk niet door de deur kon. Hetzelfde moest haar vader doen om zijn fallera pak te dragen.
De kleine meid, die nu een vrouw is en in de buurt van haar huisje woont, kan zich zich goed herinneren dat het huis twee kleine bedden had en een kinderbedje, een kleine keuken en een tafel met twee stoelen.
Het was een huis met winkeltjes ,in een van de winkels lagen de juwelen van haar vader. ‘Haar man Martinez kende het huis al toen ze vriendjes waren, Martinez verklaart dat de huizenprijs werd bepaald door de breedte van de gevel, dat is de reden waarom de huizen zo smal werden gebouwd.
In het smalste huis in Europa was een juwelierszaak gehuisvest, eigendom van de familie die er woonde, later werd het een krantenkiosk en een cadeauwinkel tot het zich dit jaar aansloot bij de bar.

Tot een paar jaar geleden werden de bovenste verdiepingen verhuurd aan prostituees en aan mensen met duistere zaken. Het nummer 6 van het plein Lope de Vega is een toeristische attractie en nog niet zo bekend.De eigenaar van La Estrecha zegt dat hij populairder is bij buitenlanders dan bij de Valencianers zelf; ‘een gezin uit Duitsland , kwam speciaal naar Valencia omdat de zoon in de klas, had gehoord over dit huisje. ‘Dagelijks fotograferen tientallen mensen het kleinste huis in Valencia.’

 

Locatie: Plaza de Lope de Vega