9 oktober de dag van de Mocaorà

9 oktober

Op woensdag 9 oktober wordt de Dag van de Valenciaanse Gemeenschap gevierd. Het herdenkt de datum waarop James I de Veroveraar in 1238 officieel de stad Valencia binnenkwam. De heerschappij van de Arabische koning Abul Djumayl Zayyan eindigde hierdoor..

Sant Donis

Vandaag de dag zet de traditie zich voort. Mannen blijven deze zakdoeken vol marsepein kopen voor hun partners, als een geschenk van de dag van Sant Donís, de beschermheilige van alle Valenciaanse geliefden, die toevallig op 9 oktober plaatsvindt.

De meeste bakkerijen in de stad València en omgeving versieren hun ramen elk jaar met honderden kleurrijke marsepeinfiguren, wat samenvalt met het feest. Ook de bakkers- en banketbakkersgilde van València viert de wedstrijd van Sant Donís, waarin de beste mocadorà en de beste snoepwinkels van de stad worden gekozen.

Geschiedenis

en Valenciaanse traditie Om de geschiedenis van de mocadorà te leren kennen, moeten we naar het begin van de 18e eeuw. Met de komst van de Decretos de Nueva Planta, die na de opvolgingsoorlog werd geïntroduceerd, werd het de Valencianen verboden om op 9 oktober de komst van Jaume I naar València te vieren, zoals dat al eeuwenlang het geval was. Tot dan, om die dag te herdenken, werden in València duizenden rotjes en vuurwerk gelanceerd. Vanaf dat moment besloten de Valenciaanse banketbakkers om snoepjes te maken in de vorm van deze verboden rotjes. Het waren de zogenaamde “piulets” en “tronadors”, in verwijzing naar twee van de meest populaire rotjes. Groenten en fruit werden ook gemaakt van marsepein, als eerbetoon aan de vruchtbaarheid van de Valenciaanse boomgaarden en ook verwijzend naar de groenten die de Moren aan de vrouw van Jaume I, mevrouw Violante uit Hongarije, gaven. Het werd al snel een gewoonte. De mannen kochten deze marsepeinen om aan hun geliefde te geven, verpakt in een zakdoek, en die traditie heeft onze dagen bereikt.