De maan van Valencia

De maan van Valencia

24 June 2018 Curiositeiten Geschiedenis 0

De maan van Valencia. Een veel gehoorde uitdrukking.

“Quedarse a la luna de valencia.” Is gebleven op de maan van Valencia,

Wat is de betekenis?

Er zijn meerdere verklaringen voor deze uitdrukking. Mijn Valenciaanse vrienden zeggen;

 

“je denkt even nergens aan en kijkt alleen maar naar de maan”

De oorsprong van hetzelfde, en dat meer bronnen geven als waar, is degene die verwijst naar de oude muren die de stad Valencia omringen. Deze hadden deuren waardoor ze toegang hadden tot het interie

ur en die ‘s avonds na de avondklok gesloten waren. Die achterblijvers die na de sluiting arriveerden, konden niet naar binnen gaan en hadden daarom geen mogelijkheid om thuis te gaan slapen, dus moesten ze de rest van de nacht in de open lucht op de maan van Valencia doorbrengen.

Maar er zijn andere bronnen die ons een andere oorsprong in het gezegde bieden. Onder hen de door de journalist en schrijver Vicente Vidal Corella (1905-1992) gegeven in het boek “De Valencia van andere tijden” waarin, behalve de hierboven toegelichte versie, ook vermeldt dat sommige kroniekschrijvers de oorsprong toeschrijven aan het moment van de verdrijving van de Moren van de stad en de opeenstapeling hiervan op de stranden van Valencia, omdat ze per schip naar de kusten van Algerije, Marokko en Tunesië moesten worden vervoerd, maar vanwege het grote aantal waren ze niet allemaal geschikt voor schepen, die beloofden terug te keren om ze op te halen, zovelen wachtten meerdere nachten op de maan van Valencia.

Er zijn mensen die het gebruik van de uitdrukking toeschrijven aan die schepen die aankwamen aan de Valenciaanse kusten en vanwege het slechte tij dat ze niet konden naderen om aan te meren, reden waarom hun passagiers aan boord bleven, naar de maan van Valencia, in de hoop te kunnen ontschepen.